Almia és energia

El projecte HYBUILD ha rebut finançament dels programes de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea baix l’acord de subvenció Nº 768824.

HYBUILD

Almia participa en HYBUILD, un projecte europeu que naix l’any 2017 amb l’objectiu de desenvolupar solucions rendibles i respectuoses amb el medi ambient, alhora que es garanteixen condicions de confort en edificis residencials. Avui en dia, Almatret és un dels tres llocs d’Europa on es fan aquests estudis; en el nostre cas, es té en compte el predomini del clima mediterrani on els sistemes de refrigeració tenen una alta demanda. Aquest projecte està emmarcat dins el programa Horitzó 2020, finançat per la Unió Europea i liderat per COMSA.

L’emmagatzematge d’energia és un component clau per proporcionar flexibilitat i donar suport a la integració d’energies renovables en el sistema energètic i contribuir de manera eficient a la descarbonització dels edificis. En aquest cas, Almatret sempre ha tingut una connexió forta amb els mitjans energètics i especialment en els darrers anys amb instal·lacions d’energies renovables.

Poder formar part d’aquest projecte demostra tot el nostre potencial i permet convertir-nos en un model de recerca, desenvolupament i aplicació de noves tècniques que ens portaran a un municipi de zero consum d’energia.

El projecte HYBUILD ha rebut finançament dels programes de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea baix l’acord de subvenció Nº 768824.

Innova MicroSolar

De la mateixa manera, Almia també participa en el projecte de recerca Innova MicroSOLAR. En aquest projecte europeu hi participen 10 institucions del Regne Unit, Itàlia, França i Espanya. L’objectiu d’aquest és potenciar l’aplicació de l’energia solar tèrmica als sectors domèstics i a les petites empreses per a la producció d’energia i calor.

D’aquesta manera, es vol reduir el consum d’electricitat i aigua calenta en habitatges utilitzant energia solar i emmagatzematge d’energia tèrmica. El consorci Innova MicroSolar està format per organitzacions acadèmiques i industrials amb les competències que garanteixen la consecució dels objectius tecnològics i científics del projecte. Dins d’aquest consorci trobem tres universitats i 6 petites i mitjanes empreses de fabricació i explotació dels desenvolupaments del projecte.

El projecte farà servir l’ampli coneixement i experiència dels participants. En el nostre cas, Almia en col·laboració amb la Universitat de Lleida aportarà en Recerca, Desenvolupament i Investigació dels sistemes d’emmagatzematge d’energia tèrmica d’alt rendiment sobre la base de materials de canvi de fase.

El projecte HYBUILD ha rebut finançament dels programes de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea baix l’acord de subvenció Nº 768824.

El projecte Innova MicroSOLAR ha rebut finançament dels programes de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea baix l’acord de subvenció Nº 723596.

Emplaçaments

El projecte Almia disposarà de diversos emplaçaments en tot el territori d’Almatret. L’antiga escola d’Almatret i la casa del metge rehabilitaran per adaptar-lo en un petit museu, on es podran indagar i descobrir el món de les energies renovables. El museu disposarà d’una sala audiovisual on els usuaris podran viure de primera mà l’experiència dels gegants productors d’energia a través de la realitat virtual.

També, hi haurà un espai dedicat a la realització d’experiments i tallers on els visitants podran aprendre d’una forma dinàmica els continguts treballats. Actualment en l’exterior d’aquest espai, hi trobem diverses plaques fotovoltaiques instal·lades a les teulades i unes plaques termosolars, les quals es poden visitar per entendre el seu funcionament.

Els aerogeneradors es situen a pocs quilòmetres del centre del poble, la qual cosa facilita la visita de les instal·lacions. La realització de la ruta Almia també inclou veure de ben a prop les instal·lacions eòliques mentre es passeja per un entorn natural molt especial.